četvrtak, 27. ožujka 2014.

Uštedite na grijanju!

Što je kvalitetnija toplinska izolacija prostorija, to će gubici topline iz prostorije, a time i troškovi grijanja, biti manji.

U toplinski dobro izoliranoj prostoriji, možete boraviti bez grijanja i kada nema sunca, do prosječne vanjske temperature od 12 °C. U prostoriji koja je slabo toplinski izolirana, grijanje počinje, kada je vanjska temperatura 15 °C.
Investicija u toplinsku izolaciju vraća se veoma brzo preko bitno smanjenih troškova grijanja!

Pokazalo se da način izgradnje i položaj stambenog objekta mogu povećati, odnosno smanjiti, potrošnju goriva za grijanje i više od 50% !

Da biste racionalno proveli mjere za smanjenje gubitka topline, potrebno je znati mjesta na kojima se toplina gubi.

Oko 40% tj. gotovo polovica ogrjevne topline betpotrebno se gubi na vanjskim prozorima i vratima. To su, najslabije izolirane površine. Zato izvedbi i rukovanju prozorima i vratima morate posvetiti posebnu pažnju. Dobra PVC stolarija je svakako jedno od povoljnijih rješenja, ali svakako treba paziti na odabir dobavljača.

Da biste smanjili gubitke topline, potrebno ja da:

- provjerite stanje i izvedeni način ugradnje svih vanjskih vrata i prozora;

- provjerite i po potrebi popravite, sva stakla u stanu, stubištu, podrumu i potkrovlju zgrade. Kroz prozor s jednim oknom gubi se do 50% više energije nego kroz prozor koji ima dva stakla;

- provjerite brtvljenost svih međuprostora oko vanjski vrata i prozora. Sobna vrata ne igraju toliku ulogu, osim ako želite toplinski odvojiti dijelove stana. Preporučuje se da skinete pokrivne letvica izvana i međuprostore ispunite trajnoelastičnim kitom. Na ulaznim vratima treba dobro zatvoriti slobodan prostor između donjeg dijela vrata i poda. Danas se mogu kupiti posebne brtve koje se lako ugrađuju na vrata;

- pregledajte vanjska vrata i prozore te uklonite eventualne nedostatke;

- opremite, ako je moguće, svaki prozor roletama i zavjesama, koje u toku noći treba obavezno spuštati, a preko dana dizati. Kroz prozore »krilo na krilo« opremljene roletama i zavjesama, kojima se ispravno rukuje gubi se do 60% topline manje nego kroz isti prozor bez roleta i zavjesa;

- posvetite pažnju kutijama za rolete. Potrebno je zatvoriti sve eventualno slobodne međuprostore oko kutije za rolete, a i unutrašnje strane pričvrstite izolacijski materijal (poliuretanska pjena, stiropor i sl.);
- ugradite na prozore termoizolirajuća stakla ili IZO stakla. IZO staklo ima oko 15% bolja toplinska izolatorska svojstva nego dvostruko ostakljeni prozor.

Još bolja tarmolzolacljska svojstva imaju specijalna IZO termoizolirajuća stakla. Kod njih je na jadnoj strani stakla nanesen poseban sloj koji odbija infracrvane (toplinske) zrake. Ovo staklo u IZO izvedbi ima najbolja toplinsko izolatorska svojstva.

Ispravno izvedeni kvalitetni proiori i vrata ne jamče da ćete potpuno smanjiti gubitak topline. Velik dio topline gubi se kroz vanjska vrata i prozore zbog provjetravanja i funkcionalne upotrebe.

Zato kad otvarate i zatvarate vrata i prozore trebate postupiti racionalno:

— tokom dana prozore na južnoj strani i zastakljena vrata možete iskoristiti kao dobar izvor topline, čim se pojava sunčeve zrake, podići ćete rolete i rastvoriti zavjese na svim osunčanim zastakljenim površinama. Na taj način sunčevu energiju apsorbira pod, zidovi i namještaj prostorija. To je takozvano pasivno iskorištavanje sunčeve energije, koje se može koristiti i dok je nebo oblačno.

— provjetravanje prostorija obavite potpunim otvaranjem prozora ili vrata u što kraćam vremenu (oko 3 minute). Dugotrajnim provjetravanjem prostorija gubi sa toplina akumulirana u površinama i predmetima prostorija,

— osigurajte automatsko zatvaranja vrata u stubištima i ulaznim predvorjima stambenih zgrada,

— spriječite svako nepotrebno dugotrajno otvaranje vanjskih vrata i prozora zimi.

Nema komentara:

Objavi komentar